Як виробляють соняшникову олію?
- 08.01.2023
- 8362
- Соняшникова олія, Соняшникова олія
Соняшникова олія має рослинне походження. Це золотисто-жовта прозора рідина. Насіння соняшника містить 39‒49% олії. Щоб відокремити її, використовують 2 розповсюджені технології: механічний віджим та екстракцію органічними розчинниками. Але перед тим, як перейти до відокремлення олії, необхідно підготувати насіння.
Щоб продовжити термін зберігання олії, її нагрівають і додатково обробляють. Ця оброблена, або, іншими словами, рафінована, соняшникова олія не тільки має довший термін зберігання, але також має вищу межу димлення. Нерафінована олія має характерний смак, тоді як рафінований продукт не має смаку та запаху.
Процес переробки соняшникового насіння
Переборка насіння є першим етапом виробництва олії. Насіння соняшника має бути добре очищеним, ступінь забруднення лушпинням не повинен перевищувати 2%. Сировина подається на ділянку підготовки, де відбувається обрушка насіння. Подальший процес та вибір обладнання залежить від обраного методу виробництва, а також від кінцевого продукту — рафінованої чи нерафінованої олії.Віджим (виробництво) соняшникової олії
Механічний віджим — найбільш екологічно чистий спосіб виробництва олії. Продукт зберігає велику частину мінералів та вітамінів. Цей спосіб частіше використовується для виготовлення нерафінованої олії. Але є й суттєвий недолік — низька продуктивність методу, в середньому 30%. Існують 2 способи пресування олії:- однократне;
- двократне.
Екстрагування соняшникової олії
Екстракція дозволяє отримати до 99% олії, що міститься у насінні соняшника. Це економічний та популярний спосіб виробництва рослинної олії. Перед початком екстракції макуху відправляють у прес, як і під час виробництва олії методом пресування. Це спрощує подальший процес екстрагування. Для екстракції потрібен розчинник, яким зазвичай виступає бензин марок “А”, “Б”, гексан чи нефрас. Екстракція може виконуватись 3 способами:- Екстракція зануренням сировини. У завантажувальний бункер екстрактора подають сировину, що попередньо пройшла віджим. Одночасно в екстракційну колону подається розчинник. Рідини рухаються у протилежних напрямках та з’єднуються. Так утворюється суміш, яка називається місцелою. Швидкість екстракції залежить від температури та вологості сировини, попередньої обробки. В подальшому процесі у випарниках розчинник видаляється.
- Екстракція ступінчастим зрошенням розчинником. У цьому методі рухається лише розчинник, що дозволяє отримати концентровану місцелу з мінімальним відсотком домішок. Після очищення від твердих частин місцелу відстоюють та фільтрують. Екстракція цим способом триває довше.
- Екстракція змішаним способом. Цей спосіб має 2 стадії екстракції. Перший крок — екстракція зануренням сировини. На цій стадії збільшується швидкість переходу олії до місцели. Другий крок — екстракція ступінчастим зрошенням, після чого місцелу відстоюють та фільтрують. Цей процес завершує вилучення рослинного жиру з твердого матеріалу.
Рафінація соняшникової олії
Рафінація здійснюється для покращення органолептичних показників олії: кольору, смаку, запаху та стабільності. Весь процес рафінування усуває немеханічні домішки, такі як вільні жирні кислоти, одоранти та фосфатиди. Процес рафінації включає кілька етапів, які проходять на комплексній лінії рафінації-дезодорації. Вона складається з 4 ділянок.- Гідратація і нейтралізація. Під впливом гідратації зі складу олії виводяться білкові та фосфоровмісні речовини, гідрофільні домішки. Відбувається нейтралізація вільних жирних кислот, вимивання мила та утворення соапстока.
- Відбілювання — це процес обробки олії адсорбентами органічного походження, головною метою якого є видалення пероксидних сполук та фосфоровмісних речовин. Після відбілювання колір стає світло-жовтим.
- Вінтеризація (виморожування). На цій ділянці віск та воскоподібні речовини у складі олії кристалізуються. В процесі виморожування кристали, що утворилися, видаляються зі складу олії.
- Дезодорація. Ділянка використовується для видалення одорантів — речовин, які відповідають за смак та запах олії. Їх видаляють гарячою сухою парою під вакуумом. Ступінь очищення залежить від тривалості процесу.
Фасування соняшникової олії
Завершальним етапом у виробництві соняшникової олії є фасування. Для цього використовуються лінії розливу. Обладнання може мати відмінності:- двоблокові автомати складаються з машини розливу та закупорювального автомата;
- трьохблокові апарати включають машини розливу, укупорки та ополіскування.