Як вибрати підходящий охолоджувач макухи в олійний цех
- 23.02.2024
- 3695
- Без категорії
Одним з ключових елементів, який впливає на ефективність виробництва олійних цехів, є вибір охолоджувача макухи — техніки, що призначена для зниження температури та вологості гранул макухи після механічного віджиму олії. Обладнання забезпечує збереження їх структури та зручне зберігання. Сьогодні ми більш детально розглянемо використання цього пристрою й проаналізуємо ефективність різних типів охолоджувачів.
Значення охолоджувачів макухи в олійних цехах
Дане обладнання відіграє важливу роль у промисловому виробництві олії. Воно використовується для охолодження макухи після процесу віджиму олії, що допомагає зберегти її якість, запобігти псуванню, а також компактно та ефективно зберігати.
У системі охолодження таких приладів є можливість регулювати температуру кінцевого продукту. Таким чином регулюється кількість повітря у системі, що дає можливість отримувати продукт відповідної якості.
Розгляд різних систем охолодження
Системи охолодження макухи бувають різних типів, форм-факторів і конфігурацій. Зокрема, це можуть бути горизонтальні моделі конвеєрного чи барабанного типу або вертикальні прилади. Розберемо кожний з цих типів окремо:
Горизонтальні барабанного типу
Барабан встановлений на опорних роликах, що забезпечує його рівномірне обертання. Корпус має кут нахилу, необхідний для просування продукту до виходу з охолоджувача. У процесі просування продукту всередині корпусу відбувається його перемішування та обдування повітрям. Гаряче відпрацьоване повітря витягується за допомогою витяжного вентилятора й далі очищується від пилоподібних частинок у циклоні осадника.
Горизонтальні конвеєрного типу
Макуха надходить через завантажувальний отвір на верхнє дно у завантажувальну секцію й за допомогою ланцюга зі скребками пересувається в напрямку приводної секції. При проходженні через проміжні секції з колосниками, розташованими через одну з проміжними секціями, макуха охолоджується внаслідок продування атмосферним повітрям.
На колосниках відбувається просіювання дрібних фракцій макухи на нижнє дно. Повітря для охолодження до конвеєра надходить через бічні отвори у проміжних секціях через щілини колосника. Для запобігання потраплянню дрібних фракцій макухи у колектор на секціях з колосниками передбачені дросельні клапани.
Охолоджена макуха по верхньому дну рухається до приводної секції й висипається у розвантажувальний патрубок. Дрібна фракція макухи, що потрапила у щілини колосника, по нижньому дну повертається до натяжної секції та висипається у другий розвантажувальний патрубок.
Рекомендується вмикати конвеєр без продукту й зупиняти його після вивантаження всієї сировини, що знаходилася у ньому.
Вертикальні
Відносно компактний прилад, який переміщує матеріал вгору вздовж вертикальної осі. Це може здійснюватися за допомогою стрічки, ланцюга, ковшів або інших механізмів, спеціально розроблених для транспортування матеріалу. У процесі транспортування матеріалу відбувається його охолодження за допомогою вентиляторів, радіаторів, циркуляції холодоагенту тощо, але найчастіше тут використовуються повітряні потоки.
Забезпечує ефективне охолодження та сушіння в результаті протиточного руху матеріалу (зверху вниз) та повітря (знизу вгору). Вивантажувальний поворотний затвор працює плавно та рівномірно, швидкість вивантаження регулюється, тож подача та відвантаження матеріалу тут повністю автоматичні.
Крім того, охолоджувачі можуть відрізнятись за наступними характеристиками:
- продуктивність (скільки тонн сировини на добу здатні переробити);
- потужність основного приводу;
- потужність приводу корпусу завантаження;
- температура продукту до охолодження;
- температура продукту після охолодження;
- довжина траси транспортера;
- швидкість руху транспортера;
- маса заповненого апарату.
Відповідно до потреб, призначення та умов виробництва слід використовувати ті чи інші прилади.
Аналіз ефективності різних типів охолоджувачів
Продуктивність охолоджувача макухи залежить від моделі й може складати від 120 до 500 тонн сировини на добу. Завдання цих приладів — не допустити спікання білкової складової у гарячій сировині відразу після віджиму. Ефективність роботи залежить від конструкції, потужності та дотримання норм виробничого процесу.
Охолоджувачі макухи вирішують ключові завдання у виробничому процесі олійного цеху, тому звертайте особливу увагу при їх виборі та віддавайте перевагу лише якісному обладнанню від перевірених виробників.