Лінії вінтеризації олії: забезпечення стабільності продукту

На полицях продуктових магазинів частіше продається рафінована олія. Для її отримання олія-сирець проходить через кілька етапів підготовки та очищення, одним з яких є вінтеризація. Цей процес необхідний для видалення воскоподібних речовин, що потрапляють до олії з лушпиння та самого насіння соняшнику.

Значення ліній вінтеризації олії у виробництві та їхня роль у забезпеченні стабільності продукту

Будь-яка необроблена олія містить у собі воскові речовини — суміші, до складу яких входять ефіри високомолекулярних жирних кислот та одноатомних (рідше двоатомних) спиртів, а також спирти каротиноїдної природи (кольорові воски). Окрім того, до воскової фракції ліпідів входять вільні високомолекулярні жирні кислоти, спирти, стерини, лактони та естоліди. Ці речовини навіть при кімнатній температурі утворюють в олії стійку суспензію кристалів, що знижує її прозорість і погіршує товарний вигляд.

Вінтеризація олії сприяє видаленню восків, що значно покращує споживчі властивості продукту. Крім того, без проведення цього процесу продукт не матиме товарного вигляду й не відповідатиме вимогам стандартів якості.

Лінії вінтеризації олії: забезпечення стабільності продукту

Призначення та типи ліній вінтеризації олії

Комплектація лінії вінтеризації олії зазвичай складається з наступного обладнання:

  • кристалізатор;
  • експозитор;
  • теплообмінник;
  • холодильно-компресорна установка;
  • модуль для виготовлення масляно-перлітової суміші;
  • пластинчасті фільтри ВНП, ГНП;
  • ресивер олії;
  • модуль переробки відходів перліту;
  • насоси та ємності;
  • комплект запірної та трубопровідної апаратури тощо.

У процесі виморожування використовують перліт — природний мінерал з пористою структурою, що здатний поглинати рідини. Перлітовий порошок змішують з олією для поглинання небажаних домішок. Після цього олійно-перлітова суміш проходить через фільтр, де перліт, на якому кристалізувалися воскоподібні речовини, відокремлюється. Після фільтрації значно покращується якість, прозорість олії, її стабільність та термін зберігання.

Принцип роботи ліній вінтеризації олії

Процес виморожування олії в рамках комплексної лінії рафінації-дезодорації відбувається наступним чином. Для переробки використовують олію, яка вже пройшла гідратацію, нейтралізацію та відбілювання. Олія транспортується до лінії вінтеризації, де за допомогою насоса потрапляє в ємність, що з’єднана з кристалізатором через систему трубопроводів.

У кристалізаторі олія змішується з перлітом, після чого охолоджується до 6°C і витримується протягом 12 годин. Постійне перемішування суміші під час охолодження сприяє утворенню кристалів воску.

Після витримки суміш, що складається з олії, перлітового порошку та кристалів воску, направляється до теплообмінника, де підігрівається до температури 15°C, але не вище 27°C, щоб не розплавити суспезнію кристалів.

Розігріту суміш пропускають через пластинчастий фільтр, де олія відокремлюється від кристалів воску, перліту та жиру. Відфільтрована олія надходить на наступний етап рафінації — дезодорацію.

Твердий осад, затриманий на фільтрувальних перегородках, підсушується повітрям, що перетворює його на сипучу речовину. Залишкова олія, яка залишилася в осаді, відокремлюється за допомогою краплевідокремлювача й також відправляється на переробку. Сипучий осад знімається з фільтрувальних перегородок, а повітря, яким він продувався, відводиться в атмосферу.

Вінтеризація дозволяє звільнити олію від воскоподібних домішок. Окрім виморожування, для очищення олії від воску застосовують й інші методи, як-от витримка в розчинниках або сухе фракціонування.

Варто зазначити, що виморожуванню піддаються лише соняшникова, ріпакова та кукурудзяна олія, оскільки оливкова, соєва та бавовняна олія не утворюють восковий осад і не потребують вінтеризації.

Переваги та можливості ліній вінтеризації олії в забезпеченні якості готової продукції

Якісна лінія вінтеризації — це повністю автоматизоване обладнання, яке забезпечує суворий контроль всіх технологічних процесів очищення олії від воску. Автоматизація дозволяє точно підтримувати необхідні параметри, як-от температура, тиск, кількість оброблюваної сировини та застосованого перлітового порошку, а також швидкість їх перемішування.

Автоматизоване виморожування забезпечує отримання олії, яка має високу привабливість для споживачів завдяки прозорості, стабільності та відмінним смаковим властивостям, адже цей процес дозволяє повністю видалити кристали воску, що можуть спричиняти осад та помутніння готової продукції. Завдяки автоматизації зводиться до мінімуму людський фактор, що сприяє підвищенню продуктивності та ефективності всіх елементів лінії вінтеризації.

Роль ліній вінтеризації олії в сучасному виробництві та внесок у покращення технологічних процесів

Лінії вінтеризації олії: забезпечення стабільності продукту

Лінії вінтеризації олії, забезпечуючи очищення сировини від воскоподібних домішок, дають низку суттєвих переваг також і для подальшої обробки та використання продукту. Чисту олію зручніше зберігати впродовж тривалого часу, транспортувати. Вінтеризація знижує навантаження на подальші лінії обробки олії. 

Перспективи розвитку й технічної розробки ліній вінтеризації охоплюють інтеграцію з іншими етапами рафінації для підвищення якості, розширення автоматизації та ефективності роботи, засобів фільтрації, а також екологічні інновації, зокрема повторне використання відходів. Крім того, очікується розробка технологій і комплектацій обладнання для застосування вінтеризації для різних рослиниих олій.