Екстрактори рослинної олії: що це і навіщо використовуються
Екстракція — популярний спосіб видобутку рослинної олії. Цей метод дозволяє підвищити вихід продукту. Екстрактори є універсальним типом техніки, яка використовується у виробництві. Екстракційний спосіб добування олії можна застосовувати як у чистому вигляді, так і в комбінації з форпресуванням — це дозволить отримати ще більше продукту.
Екстрактори рослинної олії
Екстракція — це процес перенесення олії з олієвмісного матеріалу в розчинник, який здійснюється завдяки молекулярній і конвективній дифузії. Безперервна екстракція є основним методом знежирювання олійної сировини. У процесі екстракції рух розчинника може здійснюватися або назустріч сировині, або в одному напрямку з нею. У першому випадку процес називається протитоковим, а в другому — прямотоковим.
Принцип роботи екстракторів
Загальний процес екстракції включає 4 основні етапи:
- Екстракція олії розчинником з насіння чи іншої сировини. У ході даного процесу утворюються 2 продукти: місцелла (субстанція олія-розчинник) та шрот із залишковим вмістом розчинника.
- Відділення місцели від шроту.
- Видалення розчинника зі шроту.
- Видалення розчинника з місцели (відокремлення від олії).
Для екстракції олії із сировини застосовують безперервні методи. Періодичний метод через свою недосконалість не застосовується.
Різновиди екстракторів
Екстрактори мають різну конструкцію, яка також впливає на принцип дії. Вони можуть бути:
- Стрічковими. Екстрактор працює за технологією ступінчастого зрошення. Всі робочі органи екстрактора укладені в корпус, виконаний з листової сталі та швелерів у вигляді коробчастої конструкції. Усередині корпусу розташований горизонтальний сітчастий стрічковий транспортер.
- Шнековими. Матеріал надходить у завантажувальну колону. У верхній частині колони мішалки рівномірно розподіляють його в колоні екстрактора. Олійний матеріал переміщується вниз при одночасному поданні розчинника йому назустріч.
- Роторними (або карусельними). Циліндричний апарат складається з 1 або 2 ярусів та внутрішнього ротора. Матеріал надходить з експандера в завантажувальний бункер екстрактора за допомогою шнекового транспортера. Розчинник подається протитечією до напрямку обертання екстрактора.
Екстрактори ТОВ «ТАН» мають карусельну конструкцію та працюють за технологією ступінчатого зрошення.
Технології, які використовуються в екстракторах
Є дві основні технології видобування олії екстракційним способом — занурення та послідовне знежирення.
В екстракторах, що використовують метод занурення, сировину заливають чистим розчинником, внаслідок чого утворюється розчин — місцела, який потім зливається. Знежирена макуха знову заливається чистим розчинником і так повторюється до тих пір, доки не буде вилучена вся олія. Перші порції місцели мають більшу концентрацію, поступово концентрація зменшується.
В екстракторах, де використовується метод ступінчатого зрошення, розчинник безперервно надходить на максимально знежирений матеріал, а концентрована місцела — на завантажену сировину. В промислових умовах виробництва олії застосовують метод ступінчатого зрошення.
Переваги використання екстракторів рослинної олії
Одержання рослинної олії методом екстракції має кілька переваг:
- Метод екстракції забезпечує ефективніше вилучення олії з рослинної сировини порівняно з іншими методами виробництва. Таким чином, екстракція є економічно вигіднішою технологією.
- Метод екстракції має гнучкість, що дозволяє використовувати різні технології та варіанти обробки в залежності від типу рослинної сировини та необхідного кінцевого продукту. Це дозволяє виробникам вибирати оптимальні умови та параметри для досягнення бажаних властивостей та якості олії.
- Метод екстракції може використовуватися для отримання олії з різних сировинних матеріалів. Це соняшникова, соєва, ріпакова та інші олії. Екстракція дозволяє споживачам мати доступ до широкого асортименту олій з різними смаками та властивостями.
В цілому, метод екстракції забезпечує високу якість, ефективність, безпеку, гнучкість та різноманітність продуктів, що робить цей метод привабливим для виробників.
Технологічні вдосконалення та інновації в галузі екстракторів
Головні інновації в галузі екстракції олії пов’язані з використанням безпечних розчинників. Екстракція здійснюється етиловим спиртом, ізопропіловим спиртом, ацетоном, зрідженими газами (пропаном-бутаном та іншими). Проводяться дослідження з екстракції жиру з рослинної сировини імпульсним методом і з застосуванням ультразвуку.
Значення екстракторів у виробництві рослинних олій
Екстрактори відіграють важливу роль у виробництві олії. Вони використовуються для отримання жиру з рослинної сировини, такого як насіння, горіхи, плоди або інші частини рослин. Екстрактори створюють умови, за яких відбувається руйнування клітинних стінок рослинного матеріалу і виділення жиру. Обладнання забезпечує високу ефективність роботи й може працювати з великим обсягом сировини.