Екстракція розчинником чи механічний віджим: плюси та мінуси
- 30.11.2023
- 3740
- Соняшникова олія, Соняшникова олія
Результати проведених досліджень підтверджують, що соняшникова олія — це один з найбільш популярних харчових продуктів, який містить велику кількість поживних речовин. Крім харчової промисловості, галузями застосування соняшникової олії є:
- кулінарія;
- фармацевтика та косметологія;
- сільське господарство;
- лакофарбова промисловість тощо.
Олія з соняшнику може бути рафінованою та нерафінованою. Хоча обидва види продукту одержують з однакової сировини, методи їх отримання та обладнання, що використовується для цього, кардинально відрізняються. Але в будь-якому випадку спочатку треба отримати нерафінований продукт одним із двох способів: екстракцією або механічним віджимом.
Екстракція розчинником
В основі цього методу отримання нерафінованої олії лежить здатність видобутого з насіння соняшнику продукту розчинятися в гексані, бензині та деяких інших видах органічних розчинників, які не становлять небезпеки для навколишнього середовища, не мають негативного впливу на здоров’я людини.
Процес екстрагування здійснюється у спеціальному апараті — екстракторі, в якому за допомогою розчинника вилучають олію з макухи. Отриманий методом екстракції продукт містить залишки розчинника. Тому його перед споживанням піддають додатковому очищенню — дистиляції та подальшої рафінації.
Плюси
До основних переваг отримання соняшникової олії методом екстракції відносяться:
- високий рівень виходу продукту;
- якісний високопротеїновий шрот;
- порівняно низька вартість виробництва.
Якщо з використанням методу пресування вміст залишкової олії становить 7–8%, то при екстракції — лише 1%. Отримувати додатковий дохід можна також шляхом перероблення шроту та його продажу на корм тваринам.
Результатом розвитку методів виробництва соняшникової олії стало використання лінії екстракції. Вона дозволяє виконувати практично повний цикл виробництва — від попереднього перероблення сировини до виділення олії з неї. Внаслідок автоматизації процесу скорочується кількість робітників, а, отже, йде менше коштів на оплату їхньої праці. Важливе значення в отриманні прибутку олійним підприємством має відносно низьке споживання енергії в процесі виробництва соняшникової олії методом екстракції.
Для зменшення витрати розчинника в процесі екстракції, збільшення швидкості процесу та покращення якості одержаного продукту на багатьох підприємствах з виробництва соняшникової олії макуху піддають додатковій тепловій обробці у спеціальному устаткуванні — експандері.
Мінуси
До недоліків отримання екстракційної олії відноситься наявність у продукті супутніх речовин у вигляді слідів розчинників. Тому для його вживання в харчовій промисловості та медицині олію необхідно піддавати ретельній рафінації.
Механічний віджим
Виробництво олії шляхом механічного пресування ділиться на холодний і гарячий віджим. Холодний віджим — це видавлювання олії з насіння на спеціальному пресі при температурі, що не перевищує +400C. При гарячому віджимі подрібнене на вальцьовому верстаті насіння соняшнику (мезга) спочатку прогрівається у спеціальній жаровні до 100–115 градусів, і тільки потім здійснюється віджим сировини на шнековому олійному пресі.
Плюси віджиму
Отримання олії з насіння соняшнику методом механічного віджиму є екологічно чистим способом. Кінцевим результатом цього процесу є нерафінований продукт, в якому зберігається більша частина вітамінів і мінералів, що містяться в сировині. Перевагами холодного віджиму є також:
- мінімум споживаної енергії;
- простота технічного обладнання;
- можливість розміщення лінії пресування на невеликій площі.
При попередньому підігріванні сировини перед віджимом хоч і використовуються більш енергомісткі технології, вихід готового продукту, що зберігає багато корисних компонентів, значно збільшується. Макуху, що залишилася після механічного віджиму, можна або піддавати екстракції для вилучення залишків олії, або використовувати у вигляді корму тваринам.
Мінуси
Метод пресування для одержання олії з насіння соняшнику вимагає використання сировини лише високої якості. Істотним недоліком такого способу є його низька продуктивність (загалом 27–30%). Продукт, отриманий методом холодного віджиму, не підлягає тривалому зберіганню. Максимум через чотири місяці олія, яку називають “живою”:
- каламутніє;
- дає осад;
- набуває гіркуватого смаку і неприємного запаху.
Через велику кількість сировини, яка використовується для отримання живого продукту, його вартість є порівняно високою. Що стосується масла, отриманого методом гарячого механічного віджиму, воно, порівняно з продуктом, отриманим методом холодного віджиму соняшникової олії, має:
- нижчу якість (під час нагрівання та зіткнення з металом втрачає певну частину Омега кислот та інших біологічно активних речовин);
- виразний аромат смаженого насіння та яскравий колір.
Але зберігати такий продукт без втрати властивих йому характеристик можна довше, ніж отриманий при холодному віджимі олії.
Порівняння переваг і недоліків екстракції розчинником та механічного віджиму
Про специфічність кожного методу вилучення олії з сировини, їх плюси та мінуси, якості отриманого продукту вже йшлося вище. Якщо провести коротку порівняльну характеристику цих показників, слід зазначити, що при екстракції вихід олії вищий, ніж при пресуванні. Але в останньому випадку готовий продукт виходить більш корисним, містить меншу кількість домішок. Він не потребує обов’язкового додаткового рафінування, як у випадку з екстракцією.
Висновок
Яку технологію виробництва олії вибрати, вирішує сам виробник. Це багато в чому залежить від якості використовуваної сировини, наявного обладнання, інших показників. Якщо є сумніви в цьому питанні, звертайтеся до компанії «ТАН». Ми займаємось розробкою та виробництвом обладнання для олійно-жирової промисловості протягом майже трьох десятків років. Фахівці нашої компанії зможуть допомогти:
- по-перше, визначитися з вибором оптимальної технології;
- по-друге, підібрати необхідне обладнання та встановити його (у нас є послуга шеф-монтажу).
У ТОВ «ТАН» можна купити за привабливою ціною шнекові олійні преси, екстрактори, експандери, готові лінії екстракції та інше обладнання, необхідне для забезпечення ефективності роботи заводу з виробництва олії.