Вплив різних методів пресування на якість та харчові властивості соняшникової олії

Потреба в рослинних оліях постійно зростає. Щоб вона дійсно стала справжнім джерелом мікроелементів, корисних вітамінів та амінокислот, у ході виробництва треба правильно:

  • підготувати сировину до перероблення;
  • переробити її;
  • переробити кінцевий продукт.

Олію можна отримати методом екстракції із застосуванням розчинників або холодного та гарячого віджиму з використанням різного обладнання, зібраного в лінію пресування.

Якісну техніку для олійно-жирових заводів за привабливими цінами пропонує компанія «ТАН». Наші фахівці зможуть допомогти вибрати оптимальний варіант обладнання.

Вплив різних методів пресування на якість та харчові властивості соняшникової олії

Основи виробництва соняшникової олії

Якщо йдеться про метод пресування для отримання олії, технологія її виробництва передбачає наступні етапи:

  • сушіння насіння соняшника;
  • очищення зерен від сміття та лушпиння;
  • обрушення (руйнування оболонок насіння шляхом механічної дії);
  • поділ рушанки на ядро та лушпиння;
  • подрібнення ядер на вальцьових верстатах для отримання м’ятки (мезги).

Остання є напівфабрикатом, готовим для вилучення з нього олії з використанням одного зі згаданих вище методів.

Процес пресування та його важливість

Залежно від методу вилучення олії кінцевий продукт може бути різним: в разі пресування олію можна використовувати як рафіновану, так і не рафіновану, а в разі екстракції — виключно рафіновану. Найкориснішою вважається нерафінована, тобто неочищена олія із соняшника. Її виготовляють шляхом холодного або гарячого віджиму з подальшим фільтруванням.

Гаряче пресування вимагає попереднього нагрівання сировини. Отримана з використанням такого методу олія може вважатися готовим продуктом після фільтрування або проходити додаткове очищення у вигляді виморожування або подальшої рафінації.

Вплив різних методів пресування на якість та харчові властивості соняшникової олії

При виробництві олії з соняшника методом холодного віджиму єдиною додатковою його обробкою є фільтрація з використанням вертикального або горизонтального напірного пластинчастого фільтра для олії. У нерафінованому продукті, на відміну від рафінованого, практично повністю зберігаються всі корисні речовини, що є в сировині:

  • вітаміни групи A, B, D, E;
  • мікроелементи, потрібні організму людини;
  • насичені та ненасичені жирні кислоти.

Зокрема це стосується поліненасиченої лінолевої кислоти, що підвищує захисну функцію організму. Вона допомагає клітинам виживати у непростих умовах. Проте нерафіновану олію не можна використовувати для приготування їжі.

Традиційне холодне пресування

Такий спосіб отримання олії є традиційним, оскільки ним користувалися ще наші предки. Суть холодного пресування полягає в тому, що температура сировини не повинна бути вищою за 400C. Просто на зміну дерев’яній ступці, яку використовували наші пращури, згодом прийшли потужні механічні преси.

Гаряче пресування

Цей спосіб передбачає як механічну, так і термічну обробку сировини. Остання полягає в тому, що перед тим як помістити їх під прес, подрібнені ядра обсмажують при температурі близько 105–120 градусів. Хоча нагрівання сировини спрощує процес віджиму та збільшує вихід готового продукту, є ризик зниження в ньому кількості корисних речовин.

Пресування з подальшою екстракцією розчинником

Для вилучення максимальної кількості олії з макухи, що залишилася після попереднього пресування, її подають в екстрактори. Там її змішують з бензином марок А, Б, нефрасом або гексаном, що слугують розчинниками. Так утворюється місцела — суміш розчинника та олії. Після цього місцелі дають відстоятись і дистилюють, тобто відокремлюють олію від розчинника. Після кількох стадій дистиляції олію обов’язково рафінують для повного видалення розчинника.

Вплив методів пресування на властивості олії

Отримана методом гарячого пресування соняшникова олія відрізняється в’язкістю та темним кольором, інтенсивністю аромату та смаку. Але багато корисних речовин, що були в сировині, нею втрачено. Олія, отримана в процесі сиродавлення, відрізняється:

  • ніжним ароматом і смаком, що нагадує смак сирого насіння;
  • наявністю всіх корисних речовин, які є у рослині.

Вона менш в’язка і світліша, ніж продукт, отриманий гарячим способом віджиму. Така олія ідеально підходить до холодних страв. Але вона має нетривалий термін зберігання.

Вплив різних методів пресування на якість та харчові властивості соняшникової олії

Переваги та недоліки різних методів пресування

Кожен вид пресування має свої плюси та мінуси, свої характерні риси. Холодний метод пресування відрізняється:

  • простотою використовуваного технічного обладнання;
  • невеликою площею, необхідною для розміщення лінії пресування;
  • низьким рівнем споживаної енергії.

Для гарячого віджиму характерними є такі риси:

  • великий вихід олії;
  • використання більш енергомістких технологій.

Всі елементи, необхідні для організації лінії пресування холодного та гарячого типу, представлені у великому асортименті в ТОВ «ТАН». Замовлення на будь-яке обладнання можна зробити за номерами телефонів, вказаними у нижній частині сайту. Також є можливість замовити зворотний дзвінок.. Фахівці «ТАН» готові надати професійну консультацію щодо обладнання, оптимального для вашого заводу з виробництва олії з соняшника будь-яким методом.