Фільтрація олії: що потрібно знати?
- 04.03.2023
- 9171
- Соняшникова олія
Фільтрація — частина процесу виробництва рослинної олії. Очищення є важливим етапом, оскільки дозволяє видалити різні домішки, у тому числі віск, пігменти та інші речовини, які погіршують якість продукту.
Віск може викликати утворення осаду при охолодженні олії, а пігменти – це те, від чого залежить колір олії та її прозорість. Очищення соняшникової олії дозволяє отримати чистий і якісний продукт, який довше зберігатиме свої харчові властивості.
Технологія виробництва олії
Соняшникова олія виробляється шляхом віджиму або екстракції жирів із насіння соняшника. Процес виробництва може змінюватись в залежності від типу олії та технологій, що використовуються. Загальна схема:
- Очищення сировини: насіння або плоди рослин очищаються від сторонніх домішок, таких як лушпиння, каміння та пісок.
- Подрібнення: після очищення насіння подрібнюється до стану пасти.
- Обсмаження: насіння або плоди рослин можуть бути обсмажені, щоб підвищити рівень екстракції жиру.
- Віджим або екстракція. Жири вилучаються з насіння за допомогою механічного преса чи хімічним шляхом. Механічний прес під тиском вичавлює олію, в той час як хімічна екстракція використовує розчинники для вилучення жиру з насіння соняшника чи інших культур.
Отримана методом віджиму олія прийнятна для використання після фільтрації. У фільтрах з неї видаляються усі механічні домішки, продукт залишається чистим. Залишається невирішеним питання, як усунути нестисливі домішки, а також колір і запах соняшникової олії.
Екстрагована олія піддається рафінації та дезодорації, щоб покращити її якість та прибрати запах. Обробка включає етапи гідратації та нейтралізації, відбілювання, вінтеризації та дезодорації. Рафінована олія проходить додаткову очистку в поліцейському фільтрі.
Готовий продукт розливається в упаковки для продажу або зберігається в ємностях.
Фільтрація олії
Фільтрація — це процес видалення механічних домішок з рослинних олій, таких як частинки насіння, бруду, піску, металевих частинок, з метою покращення якості продукту. Процес фільтрації включає кілька етапів:
- Попереднє або “грубе” очищення. На цьому етапі олія подається у фузоуловлювачі для видалення великих зважених механічних домішок (фузи) від неочищеної олії шляхом відстою та подальшого розподілу осаду (фузи) та олії.
- Безпосередньо фільтрація — видалення з олії всіх дрібних механічних і нежирових домішок.
Залежно від типу олії й необхідного рівня очищення, процес обробки може бути більш або менш складним. Техніка також може відрізнятись.
Які існують лінії фільтрації олії?
Існує кілька різних ліній фільтрації рослинної олії, залежно від застосовуваної технології та вимог до якості кінцевого продукту. Найбільш поширені типи:
- Лінія тонкої фільтрації. Цей тип використовується для видалення дрібних частинок та домішок із рафінованої олії. Лінія може включати один або кілька поліцейських фільтрів, які використовуються для видалення забруднень.
- Лінія грубої фільтрації використовується для видалення великих частинок у складі рослинних олій, які можуть з’являтися в результаті процесу видобутку олії методом пресування. Лінія може включати прості сітчасті фільтри або інші типи техніки для видалення великих частинок.
- Лінія глибокої фільтрації використовується для очищення продукту від домішок та забруднень різного розміру. Вона може включати кілька етапів фільтрації, включаючи грубу фільтрацію, тонку фільтрацію та полірування.
- Лінія вінтеризації використовується для очищення олії при низьких температурах. Вона призначена для видалення зі складу олій воскоподібних домішок, які можуть з’являтися при низьких температурах.
Лінії можуть мати різну потужність. Від потужності залежить продуктивність, яку вимірюють у літрах/тонах на добу .
Залежно від вимог до кінцевого продукту та технології виробництва, можна вибрати відповідну лінію фільтрації рослинної олії для досягнення оптимальної якості продукту. Компанія «ТАН» пропонує якісні фільтри ГНП, ВНП, лінії первинної очистки та інше обладнання для виробництва олії.