Як видалити домішки в олії? Яке обладнання потрібне
- 17.03.2023
- 7167
- Соняшникова олія
Рослинні олії отримують шляхом механічного віджиму або екстракції розчинником. У складі присутні важливі сполуки: тригліцериди та триефіри, що утворюються в результаті реакції між гліцерином і жирними кислотами. альдегіди, кетони, спирти та окислені жирні кислоти.
Присутність цих сполук створює багато проблем при зберіганні та призводить до неприємного кольору та запаху кінцевого продукту.
Як видалити домішки в пресованій соняшниковій олії
У ході виробництва олії сировину пресують. Вільні жирні кислоти у складі можуть викликати окислення, віск викликає утворення осаду, а пігменти надають насичений колір. В результаті очищення зі складу видаляються домішки, що негативно впливають на його смак, харчові властивості та зовнішній вигляд.
Після пресування продукт очищають за допомогою фільтрації – це процес видалення механічних домішок, таких як залишки лушпиння і макухи, бруду, піску, металевих частинок. Це значно підвищує якість готового продукту.
Тверді механічні домішки можуть мати розмір від двох мікрометрів до кількох міліметрів. Одноразове очищення не здатне видалити всі ці домішки, тому фільтрація складається з кількох етапів:
- Попередня фільтрація проходить у фузоловушках. Неочищена олія подається в пристрій, де відстоювання відокремлюються великі механічні домішки (фуза).
- Основна фільтрація відбувається у пластинчастих фільтрах. Технологію та обладнання вибирають, виходячи із вимог до готового продукту.
Залежно від необхідного рівня очищення процес обробки може бути більш-менш складним. Для очищення можна використовувати такі лінії:
- Лінія грубої фільтрації для видалення зі складу олії частинки великого розміру, які з’являються в процесі пресування.
- Лінія глибокої фільтрації використовується для очищення рослинної олії, отриманої шляхом пресування, від дрібних нежирових домішок та забруднень.
Лінії фільтрації можуть мати різну продуктивність, яка вимірюється в тоннах на добу.
Як видалити домішки в екстракційній олії
Екстракційну олію отримують шляхом екстракції з макухи. Попередньо сировину також пресують. У такому продукті залишаються домішки, що включають вільні жирні кислоти, пігменти, колоїдні речовини, віск, одоранти. Наявність таких домішок не найкраще позначається на смакових та якісних показниках олії та термін її зберігання.
Очищення проводять шляхом рафінації. Вона проходить у кілька етапів, кожному з яких зі складу видаляються різні домішки.
- Гідратація, допомагає видалити речовини, що містять фосфор. Олію змішують з гарячою водою і відстоюють, щоб відокремити гідрофільні домішки.
- Нейтралізація. Хімічна нейтралізація використовується видалення вільних жирних кислот. Принцип реакції полягає у додаванні лугу та кислоти до соняшникової олії, щоб нейтралізувати вільні жирні кислоти. Гідратація та нейтралізація зазвичай проходять на лінії гідратації-нейтралізації олії.
- Відбілювання. Для видалення пігментів використовують відбілювання (адсорбційної обробки). Процес проходить у вакуум-відбільному апараті. Олія надходить через теплообмінник, де нагрівається до заданої температури, і краплевідділювач, де видаляється волога. У вакуум-відбільному апараті створюється вакуум за допомогою пароежекторного блоку. У вакуум-відбільному апараті продукт з’єднується з адсорбентом (глиною) шляхом інтенсивного змішування, додається лимонна кислота для видалення металів та мила.
- Вінтерізація або виморожування. Для видалення воску та воскоподібних речовин проводять процес вінтерізації (виморожування). Для цього олію охолоджують до низьких температур, щоб віск кристалізувався. Після цього він легко відфільтровується зі складу.
- Дезодорація. Дезодоратор масла — це обладнання, яке використовується для видалення одорантів (ароматичних речовин) зі складу. Продукт надходить у дезодоратор та нагрівається. Барботажний пристрій подає гостра пара, яка насичує олію бульбашками, які змішуються з одорантами та видаляються з дезодоратора. Після завершення процесу олія охолоджується за допомогою окремих змійовиків.
Екстрагована олія після проходження рафінації та дезодорації не містить домішок, неприємних запахів і смаків. Воно не виділяє шкідливих речовин при нагріванні, тому широко застосовується у кулінарії та деяких галузях промисловості.
Типи обладнання для рафінації олії
Устаткування для рафінації відрізняється за кількома ознаками:
- Продуктивності та потужності. Від цих параметрів залежить, скільки продукту можна переробити на добу.
- Принцип дії. Лінії рафінації можуть використовуватися для безперервної, напівбезперервної та періодичної рафінації.
Замовити комплексні лінії рафінації-дезодорації можна у нас у ТОВ «ТАН». Ми маємо індивідуальний підхід до кожного клієнта, власне конструкторське бюро.
Очищення – важливий етап виробництва пресованої та екстракційної олії. У першому випадку використовуються лінії фільтрації, у другому лінії рафінації та дезодорації. Залежно від обраної технології, в результаті очищення зі складу олії виводяться нежирові домішки, вільні жирні кислоти, фосфатиди, пігменти та одоранти.
Автор блогу Іванченко Сергій Валерійович