Лінії вінтеризації олії: забезпечення стабільності продукту

Вінтеризація (виморожування) – це технологічний процес, один з етапів рафінації рослинної олії, на якому відбувається її очищення від воску та воскоподібних домішок, чутливих до зниження температури. Завдяки виморожуванню воскоподібні речовини в складі олії кристалізуються та можуть бути усунені шляхом фільтрації. Очищення відбувається на спеціальному технологічному обладнанні – лінії вінтеризації олії.

Воскові речовини являють собою суміші з переважним вмістом ефірів високомолекулярних жирних кислот і одноатомних (рідше двоатомних) спиртів, а також спиртів каротиноїдної природи (кольорові воски). Крім того, до воскової фракції ліпідів входять вільні високомолекулярні жирні кислоти та спирти, стероли, стериди, вуглеводні, лактони та естоліди. Вміст воскових речовин у насінні коливається від 0,01 до 0,3%.

Воскові речовини навіть при кімнатній температурі поступово утворюють в олії тонку і дуже стійку суспензію кристалів, яка впливає на ступінь прозорості олії. Суспензія значно погіршує товарний вигляд готової продукції.

Очищають олію від воскоподібних домішок за допомогою зниження температури та витримки в таких умовах протягом певного часу. Чим нижча температура і довша витримка, тим більша кількість воскових речовин перейде в кристалічний стан і може бути відфільтрована. Виморожуванню піддають олії, що пройшли повний цикл рафінації, до або після дезодорації.

Виділення восків з олій поліпшує їхні споживчі властивості. При виморожуванні олію охолоджують до 6°С та витримують в таких умовах протягом 12 годин. Фільтрація вимороженої олії проводиться на горизонтальних або вертикальних пластинчастих фільтрах.

Лінії вінтеризації олії: забезпечення стабільності продукту

Огляд основного обладнання та компонентів ліній вінтеризації олії

У комплектацію лінії вінтеризації олії зазвичай входить наступне обладнання:

  • кристалізатор;
  • експозитор;;
  • теплообмінник;
  • холодильно-компресорна установка;
  • модуль для виготовлення масляно-перлітової суміші;
  • пластинчасті фільтри ВНП, ГНП;
  • ресивер олії;
  • модуль переробки відходів перліту;
  • насоси, ємності, комплект запірної та трубопровідної апаратури тощо.

В процесі виморожування використовується перліт – природний мінерал, який володіє властивістю поглинати рідини завдяки своїй пористій структурі. Перлітовий порошок змішують з олією для того, щоб він увібрав у себе небажані домішки. Пізніше олійно-перлітову суміш проганяють через фільтр, для того, щоб вивільнити олію від перлітового порошку, який поглинув забруднення. Після фільтрації покращується якість і прозорість готової продукції, поліпшується стабільність, а також подовжується термін її зберігання.

Принцип роботи ліній вінтеризації олії

Процес виморожування олії в складі комплексної лінії рафінації-дезодорації відбувається наступним чином:

  1. У якості сировини для переробки використовують олію, яка вже пройшла гідратацію, нейтралізацію, відбілювання. Сировина транспортується до лінії вінтеризації та перекачується насосом у ємність, яка з’єднана з кристалізатором через систему трубопроводів.
  2. З ємності олія потрапляє в кристалізатор, в якому перемішується з перлітом. Тут вона охолоджується до 6°С та витримується в такому режимі протягом 12 годин. Під час витримки олійно-перлітова суміш повільно перемішується. Охолодження та постійне перемішування прискорюють процес утворення кристалів воску.
  3. Після закінчення витримки суміш, яка складається з олії, перлітового порошку та кристалів воску потрапляє з кристалізатора до теплообмінника, де відбувається її підігрів до температури 15ºС, і не має перевищувати 27ºС, щоб не допустити плавлення кристалів.
  4. Суміш, розігріта до потрібної температури, пропускається через пластинчастий фільтр, який відділяє олію від кристалів воску, перліту та жиру. Профільтрована олія відправляється на подальший етап рафінації на лінію дезодорації .
  5. Твердий осад, що був затриманий на фільтрувальних перегородках, підсушується завдяки продуванню повітрям і перетворюється на сипучу речовину. Також із осаду за допомогою краплевідокремлювача відокремлюється залишкова олія, яка теж відправляється на подальшу переробку . Сипучий осад скидається з фільтрувальних перегородок, а повітря, яким він продувався, відводиться в атмосферу.

Завдяки вінтеризації олія звільняється від воскоподібних домішок. Крім виморожування для очищення від воску використовують інші технологічні методи, такі як витримка в розчинниках або сухе фракціонування.

Слід зазначити, що піддавати виморожуванню треба тільки соняшникову, ріпакову та кукурудзяну олію. Оливкова, соєва та бавовняна олія не утворюють восковий осад, тому не потребують вінтеризації.

Лінії вінтеризації олії: забезпечення стабільності продукту

Переваги використання ліній вінтеризації

Лінія вінтеризації розробки компанії «ТАН» – це повністю автоматизоване обладнання. Всі технологічні процеси, завдяки яким відбувається очищення олії від воску суворо контрольовані. Завдяки автоматизації контролюються та утримуються на потрібному рівні показники температури і тиску, дози сировини та перлітового порошку, швидкість їх перемішування тощо.

Автоматизоване виморожування перетворює олію на продукт, який є привабливим для споживачів через прозорість, стабільність та відмінні смакові властивості. Воно забезпечує повне видалення кристалів воску, які здатні утворювати осад та викликати помутніння продукту. Завдяки використанню автоматизації вплив людського фактору зводиться до нуля, покращується продуктивність та ефективність роботи всього обладнання, що входить до комплектації лінії вінтеризації.

Щоб покращити якість готової продукції виробництва олії, потрібно дотримуватись технології переробки та очищення, а також використовувати сучасне обладнання, таке як лінія сушіння фосфатидів або лінія переетерифікації жирів, розробкою та виготовленням якого займається українська компанія-виробник «ТАН».