Цікаві факти про виробництво рослинної олії

Рослинна олія – це дуже поширений продукт, який використовуються у харчовій промисловості, виробництві ліків, косметичних засобів, лакофарбової продукції та інших галузях. Рослинна олія – незамінний продукт на нашій кухні, без якого складно приготувати випічку, смажені страви, легкі салати.

Початок історії виробництва соняшникової олії

Соняшникова олія була відома ще 2 тисячі років тому у Північній Америці. Археологи знайшли свідчення про вирощування соняшнику в Аризоні та Нью-Мексико. Олію з соняшнику використовували у якості ліків, а саму рослину вважали священною.

До Європи соняшник потрапив завдяки іспанським мореплавцям у 1510 році. Саме іспанці першими почали культивувати рослину. Але олія з соняшнику не знайшла широкого розповсюдження через те, що іспанці надавали перевагу олії з оливок. Тому соняшник став прикрасою садів та клумб та довгий час вважався квіткою, яка схожа на сонце.

У 1716 році соняшник потрапив в Англію. Саме англійці започаткували розвиток видобутку олії, вдосконалили технологію виробництва. Вони побудували спеціальне обладнання та почали масовий випуск продукту. Також відтоді почалося вирощування соняшнику у промислових масштабах. В Московію соняшник привіз Петро I, а промислове виробництво розпочалось тільки у 1833 році.

Основні культури для виробництва рослинної олії

Рослинна олія виробляється з насіння основних олійних культур:

  • соняшнику;
  • кукурудзи;
  • конопель;
  • бавовни;
  • ріпаку;
  • сої;
  • кунжуту;
  • льону;
  • гірчиці тощо.

Окрім того, рослинну олію видобувають не тільки з насіння олійних культур, а й з плодів інших рослин – оливкову, обліпихову, горіхів – кедрову, мигдальну, фісташкову, з кісточок – абрикосову, виноградну тощо.

Цікаві факти про виробництво рослинної олії

Технологічний процес виробництва соняшникової олії

З часів виробництва рослинної олії англійцями сучасні технологічні процеси видобутку суттєво змінилися. Якщо раніше для отримання олії було достатньо пресу, то сьогодні це тільки початкова стадія обробки насіння. У складі олії містяться різноманітні речовини та домішки, які впливають на її якість, прозорість, стабільність, терміни зберігання.

Остання вимога щодо терміну зберігання є надзвичайно актуальною, тому що олія транспортується для продажу в найвіддаленіші країни, довго перебуває на полицях магазинів, доки не знайде свого споживача. Саме тому технологічний процес виробництва олії ускладнився, додалися стадії очищення від небажаних домішок та інші етапи переробки.

На сьогодні видобуток і переробка олії в харчовій промисловості виглядає наступним чином:

  • сушіння насіння;
  • очищення насіння від домішок;
  • шеретування насіння;
  • відокремлення оболонки;
  • подрібнення ядер;
  • термічна обробка ядер;
  • пресування або/та екстракція;
  • подрібнення макухи;
  • екстрагування макухи;
  • дистиляція олії після екстракції;
  • первинна обробка олії (фільтрування);
  • рафінація олії:
    • відстоювання;
    • центрифугування;
    • фільтрування;
    • гідратація;
    • нейтралізація;
    • відбілювання (адсорбція);
    • вінтеризація (виморожування);
    • дезодорація.

Інші види рослинної олії проходять не всі етапи переробки, тому що їхні склади відрізняються. Наприклад, оливкову олію не піддають відбілюванню. Також деякий відсоток виготовленої рослинної олії не рафінують для збереження всіх корисних речовин та властивостей. Але нерафінована олія має менший термін зберігання, в ній швидко утворюється осад, змінюються смакові властивості. Олії, які знайшли застосування у косметичних засобах, також не рафінують.

Види обладнання, використовуваного в процесі виробництва

Обладнання, яке використовується у виробництві олії досить різноманітне. Для вдосконалення технологічного процесу останнім часом спостерігається тенденція об’єднання різного обладнання в автоматизовані лінії, в яких відбувається один з етапів обробки.

Ось деяке обладнання, що входить до різних автоматизованих технологічних ліній:

  • кристалізатори;
  • вакуум-відбільні апарати;
  • ротаційно-плівкові апарати;
  • преси;
  • насоси;
  • ємності;
  • фільтри ВНП та ГНП;
  • вакуумні та пневматичні системи;
  • холодильно-компресорне обладнання;
  • теплообмінники;
  • краплевідокремлювачі;
  • валкові верстати;
  • жаровні тощо.

Завдяки розвитку галузі та застосуванню інновацій з’явилося різне обладнання, яке допомагає створювати досконалий продукт, позбавлений небажаних включень. Такий продукт не мутніє, не утворює осад, має приємний колір та прозорість, не димить при нагріванні, добре зберігається та відкриває виробнику позитивні перспективи розвитку.

Цікаві факти про виробництво рослинної олії

Цікаві факти та статистика про виробництво рослинної олії

Соняшникова олія є найпоширенішим продуктом в світі. Згідно статистиці, за рік у світі виробляється більше 10 мільйонів тонн цього продукту, а значну долю – 6 мільйонів тонн – в Україні. Також промисловий видобуток соняшникової олії розвинений в Сполучених Штатах Америки та Аргентині. 

Ось деякі цікаві факти про рослинну олію:

  • Найдорожчу олію – арганову – виготовляють в Мароко. Пляшка обсягом 500 мл коштує $1500.
  • Оливкова олія вважається самою корисною для довголіття. Вона входить в склад відомої середземноморської дієти. Дія оливи позитивно впливає на роботу серця, сосудів, допомагає подовжити молодість шкіри.
  • Лляна олія була відома ще тисячі років тому, ще тоді її використовували в галузі красоти. Сьогодні її вживають ті, хто бажає схуднути.
  • Олія з чорного тміну – це потужний засіб укріплення імунної системи та відновлення після важких хвороб.
  • Соняшникова олія містить велику кількість корисних речовин, а також володіє високою точкою димлення – 220.

Про рослинну олію можна написати ще багато цікавих фактів, тому що цей продукт надзвичайно цінний та широко застосовується в різних галузях промисловості.

Інновації та тенденції в галузі виробництва рослинної олії

Згідно статистиці, галузь виробництва олії є однією з самих стабільних, тому поява на ринку нових виробників має позитивні тенденції. Появи інновацій у вирощуванні насіння, яке володіє більшою олійністю та урожайністю, а також стабільний високий попит, створює сприятливі умови та перспективи для започаткування та розвитку олійного бізнесу.