Важливість адсорбційної обробки у виробництві рослинних олій
- 31.05.2024
- 2445
- Без категорії
- Значення адсорбційної обробки в процесі виробництва рослинних олій та її вплив на якість продукту
- Яке обладнання входить до складу лінії відбілювання олії
- Етапи адсорбційної обробки
- Адсорбція
- Фільтрування
- Адсорбент
- Роль адсорбційної обробки у виробництві рослинних олій та перспективи її подальшого вдосконалення
Абсорбційна обробка або відбілювання рослинної олії – це один з етапів очищення продукту на лінії рафінації-дезодорації, в процесі якого позбавляються олійних пігментів, що надають продукту жовтого, коричневого та зеленуватого кольору. Крім того, завдяки адсорбції усувають залишки речовин, очищення яких відбувалось на попередніх етапах рафінації на лінії гідратації та нейтралізації, а також інших домішок.
Значення адсорбційної обробки в процесі виробництва рослинних олій та її вплив на якість продукту
Адсорбційна обробка видаляє з рослинної олії наступні речовини:
- барвники (каротиноїди та хлорофіли);
- важкі метали;
- залишки мила, фосфатидів, продукти окислення;
- поліциклічні ароматичні вуглеводневі сполуки;
- інші домішки та забруднення.
Барвники (каротиноїди та хлорофіли) надають рослинній олії забарвлення, а також впливають на її хімічну стабільність. Каротиноїди чутливі до впливу кисню, легко насичуються воднем, стійкі до дії лугу – при взаємодії цих речовин відбуваються хімічні зміни в складі олії, можливе її часткове знебарвлення, поява слизоподібних сполучень.
Відбілювання покращує товарні якості олії, забезпечує її стабільність, впливає на продуктивність та ефективність подальших етапів рафінації.
Яке обладнання входить до складу лінії відбілювання олії
Лінія відбілювання олії складається з наступного обладнання:
- теплообмінника;
- вакуум-відбільного апарату;
- пароежекторного блоку;
- краплевідокремлювачів;
- фільтрів;
- ємностей.
Згідно технології відбілювання методом перемішування олію змішують з адсорбентом в умовах глибокого вакууму (50-65 мм.рт.ст.) та високої температури (60-110ºС), завдяки якому і відбувається видалення зайвих речовин, що впливають на якість продукту та його товарні властивості. Також використовується метод фільтрування олії змішаної з адсорбентом.
Етапи адсорбційної обробки
Процес відбілювання у виробництві олії відбувається в два етапи, які описані нижче.
Адсорбція
Принцип роботи лінії відбілювання наступний. Олія подається у вакуум-відбільний апарат через теплообмінник. Проходячи через теплообмінник вона нагрівається до певної температури згідно технології. Відбілювання полягає в тому, що олію, попередньо звільнену від білкових і слизових домішок, промиту для видалення можливих слідів мила, обов’язково просушену та нагріту, змішують у спеціальному вакуум-відбільному апараті механічною мішалкою з відповідною кількістю адсорбенту.
Суміш ізолюють від контакту з повітрям, тому взаємодія олії та адсорбенту відбувається у вакуумі. Якщо не помістити суміш у вакуум, олія в підсумку набуде неприємного запаху через те, що кисень з повітря адсорбується на поверхні адсорбенту та окислює олію. Тому після надходження олії у вакуум-відбільний апарат у ньому за допомогою пароежекторного блоку створюється вакуум та підтримується оптимальна температура. Суміш перемішується, доки не перетвориться в однорідну суспензію.
Фільтрування
Після процесу абсорбції відбувається фільтрування суспензія олії з адсорбентом, який вже поглинув певну кількість небажаних домішок. Принцип фільтрування наступний. Суспензія подається в один із фільтрів, в яких пропускається через фільтрувальні пластини. Олія відокремлюється від адсорбенту, збирається у ємність на подальшу переробку.
Адсорбент залишається на фільтрувальних перегородках, де підсушується парою, а після скидається з фільтра. В дію вступає краплевідокремлювач, який розділяє пару з вологою та залишками олії. Пара випускається у повітря, а волога з олією потрапляють у ємність для відстоювання. Через певний час зберігання в ємності олія відокремлюється від води, спливаючи на поверхні, потім витягується звідти у вакуум-відбільний апарат за допомогою вакууму. А вода надходить у жироуловлювач.
Адсорбент
В якості адсорбенту використовують наступні суміші:
- Натуральні відбілювальні землі або глини корисні для обробки тваринних жирів.
- Кислотно-активовані відбілювальні землі, широко використовувані для видалення всіх типів домішок. Для отримання такої речовини у відбілювальні землі додають соляну або сірчану кислоту.
- Активоване вугілля для видалення ароматичних речовин, а також широкого спектра специфічних забруднювачів.
- Синтетичний аморфний діоксид кремнію, який використовують для видалення фосфатидів, слідів металів і мила.
До адсорбентів застосовують певні вимоги:
- Поглинання якомога більшої кількості домішок, зокрема тих, видалення яких є метою відбілювання. Застосовуючи суміші різних адсорбентів, можна видалити всі небажані домішки.
- Чим менше потрібно адсорбенту для досягнення певного ефекту освітлення олії, тим він активніший. Вигідніше працювати з малими кількостями високоактивного адсорбенту, тому що, крім домішок він адсорбує певну кількість олії. Чим більше доводиться вводити адсорбенту, тим більше втрата олії.
- Олія, яку поглинає адсорбент, виражена у відсотках від його ваги, називається його олієємністю. До адсорбента висувається вимога низької олієємності, у цьому випадку втрати олії невеликі.
- Хімічна індиферентність до олії – не викликає в ній жодних хімічних перетворень, наприклад, окислення, полімеризації, розкладання. Зокрема, введення адсорбента не повинно викликати підвищення кислотності масла.
- Не надає олії стороннього запаху або смаку.
Крім того, адсорбент повинен легко відокремлюватися від олії. Необхідно знайти такий ступінь подрібнення агенту, за якого в достатній мірі проявляється його активність, і водночас легко досягається відокремлення його від олії.
Роль адсорбційної обробки у виробництві рослинних олій та перспективи її подальшого вдосконалення
Застосування в виробництві рослинної олії потужностей лінії відбілювання дозволяє суттєво підвищити якість цього продукту та його привабливість для споживачів. Вилучення зі складу небажаних домішок гарантує стабільність продукту, яка впливає на смакові якості та термін зберігання. Також якісна адсорбційна обробка олії впливає на ефективність та продуктивність її подальшої рафінації.