Лінії пресування: технічні особливості та вибір обладнання

Лінія пресування — система, необхідна на великому виробництві олії, яка допомагає значно оптимізувати процес та звести до мінімуму відходи виробництва. Вона допомагає не лише налагодити швидкий та масштабний процес виготовлення олії, але й також збільшити вихід продукту, підвищити зручність та ефективність виробництва, отримувати набагато більш якісну та придатну до переробки й зберігання олію.

Лінія пресування олії: призначення та технічні особливості 

Якщо говорити про призначення технологічної лінії пресування більш широко, то цей набір устаткування має на меті перетворення насіння олійних культур, таких як соняшник, соя, рапс або оливки, на високоякісну рослинну олію у промислових масштабах. Основне призначення лінії пресування полягає у використанні спеціалізованого обладнання для ефективного видалення олії з насіння та подальшої обробки для отримання готового продукту. Все це полягає у наступних аспектах:

  • Видобуток. Головна функція лінії полягає у стисканні насіння або плодів олійних культур за допомогою технологічних пресів та інших допоміжних пристроїв, забезпечуючи найбільш ефективний віджим олії.
  • Очищення та підготовка. Лінії можуть також включати етапи очищення та підготовки сировини перед пресуванням, наприклад, очищення від забруднень, сортування та попередню обробку для підвищення ефективності подальшого процесу.
  • Відокремлення макухи. Після пресування сировини залишається макуха, що містить різну кількість залишкової олії та інших компонентів. Лінії пресування також можуть включати етап відокремлення макухи для подальшого використання, наприклад, як корму для тварин або як біопалива.
  • Контроль якості. Завдяки спеціальному устаткуванню можна налагодити контроль якості, вимірюючи різні параметри, такі як температура, тиск в системі, чистота олії для забезпечення виробництва високоякісного продукту та його контролю на кожному етапі виробництва.

Можна констатувати, що лінія пресування виконує ключову роль у виробництві рослинної олії в промислових масштабах, забезпечуючи ефективний та у перспективі більш вигідний процес отримання продукту.

Лінії пресування: технічні особливості та вибір обладнання

Яке обладнання входить до ліній пресування?

Лінії пресування олії можуть включати різноманітне обладнання залежно від потреб виробництва. Серед них:

Вальцьові верстати

Вальцьові верстати — це обладнання, яке використовується для обробки сировини безпосередньо перед процесом пресування. Сюди входить подрібнення насіння чи плодів для отримання готової до обробки олійної макухи. Вальцьові верстати мають пару або більше валів, які обертаються в протилежних напрямках, стискаючи й прокатуючи сировину між ними. Це може бути виконано на різних швидкостях залежно від потреб процесу обробки.

Жаровні

У виробництві олії використовується механічний метод віджиму, однак перед цим насіння піддається попередній обробці теплом, щоб досягнути необхідних параметрів температури та вологості. Саме з цією метою використовують жаровні.

Жаровня — це вертикальна колона, яка складається з кількох чанів. Кількість і діаметр цих чанів залежать від продуктивності техніки. Чани з’єднуються у секції, мають перегородки та спеціальні парові сорочки. За допомогою системи паропостачання всі сорочки нагріваються гарячою водяною парою і в них відбувається обробка сировини. Це устаткування може буде оснащене спеціальними лопатевими мішалками, які перемішують і переміщують сировину всередині чану, регулювальними клапанами, які підтримують нормальний рівень подрібненої сировини в чанах, аспіраційними трубками та повітроводами для видалення газоподібних продуктів виробництва.

Температура сировини перед подачею в маслопрес може бути налаштована вручну або за допомогою системи автоматичного регулювання. 

Маслопреси шнекові

Маслопрес шнековий — це пристрій, що призначений для отримання олії з різних насіннєвих або рослинних матеріалів. Він широко застосовується у виробництві олії з насіння соняшнику, рапсу, сої, оливок та інших культур. Ця техніка забезпечує ефективний віджим олії з сировини й гарантує високоякісний продукт з невисокою залишковою олійністю.

Експандери

Основна мета використання експандера полягає в тому, щоб покращити якість та вихід олії шляхом розширення структури сировини, зменшити вміст шкідливих речовин та підвищити — корисних складових, таких як вітаміни та антиоксиданти. Обробка сировини експандером після пресування, забезпечує більш ефективне видалення олії на лінії екстракції, знизивши таким чином витрати енергії.

Охолоджувачі макухи

Системи охолодження макухи призначені для зниження температури та вологості гранул, які залишилися після віджиму олії, щоб забезпечити їх стійке зберігання.

Процес охолодження здійснюється шляхом пропускання гранул через лотки, які продуваються холодним повітрям. Це повітря подається через спеціальний отвір і рівномірно розподіляється по всій ширині лотка. Дрібна фракція відсіюється за допомогою сит. Рівномірне завантаження транспортного елемента забезпечується шляхом регулювання швидкості руху транспортера.

У системах охолодження макухи можна регулювати температуру продукту, змінюючи кількість повітря, що пропускається через матеріал, за допомогою спеціальних заслінок.

Лінії пресування: технічні особливості та вибір обладнання

Критерії підбору обладнання до ліній пресування олії

Підбір обладнання для ліній пресування олії вимагає уважного розгляду різних критеріїв. Перш за все, устаткування повинно мати достатню продуктивність для забезпечення виробництва необхідного обсягу сировини. Також важливо враховувати якість кінцевого продукту, ефективність тиску в системі, рівень автоматизації та управління, які спрощують виробничі процеси. Важливо налаштувати взаємодію між всіма компонентами лінії, щоб гарантувати їх системну роботу.

Вибір правильного обладнання для ліній пресування є ключовим для забезпечення ефективності, зручності роботи та якості кінцевого продукту. Відповідність технічних особливостей техніки потребам підприємства та врахування критеріїв підбору дозволять досягти оптимальних результатів у виробництві олії, тож поставтесь до цього аспекту з великою уважністю.