Як отримати більше олії в процесі виробництва
- 01.04.2023
- 7271
- Соняшникова олія
При видобутку олії важливо досягти максимально можливого виходу продукту. Методи холодного віджиму дозволяють отримати якісну олію із дивовижним смаком, але не дають максимального виходу продукту із сировини. Тому зараз більшість харчових олій отримують за допомогою гарячого пресування та екстракції, тоді як виробництво олії холодного віджиму відходить у цьому випадку на другий план.
Вміст олії в насінні може бути різним, але щоб витягти з сировини його максимальну кількість, знадобляться ефективні методи.
Процес видалення оболонок насіння соняшника
Видалення лушпиння з насіння соняшника є першим етапом виробництва олії. Лушпиння є захисною оболонкою, яка оточує насіння і захищає його від зовнішніх впливів. Воно також містить деяку кількість олії.
Очищення насіння соняшника проводиться методом обвалення — механічного ударного впливу. Завдяки цьому тендітна оболонка руйнується. Для того, щоб отримати більше рослинної олії, необхідно використовувати метод очищення, який не знищує олію всередині оболонки. Одним із найбільш ефективних методів є сухий спосіб. Цей метод дозволяє зберегти більшу частину олії всередині насіння.
Процес відокремлення лушпиння від ядер включає дві основні операції:
- руйнування оболонки насіння;
- відокремлення лушпиння і ядрової фракції.
Метод очищення та обране обладнання суттєво впливають на подальший вихід олії.
Вальцювання та термічна обробка насіння
Після очищення від лушпиння насіння соняшника проходить через процес вальцювання, який поділяє його на дрібні частинки. Потім вони піддаються термічній обробці, яка дозволяє витягти максимальну кількість олії.
Вальцьові верстати використовуються у цехах для пресування олії. Сировина після проходження вальцювання перетворюється на макуху. Саме макуха використовується у подальшому процесі виробництва, адже вихід олії з неї вищий, ніж з цільного насіння.
Волого-термічна обробка включає нагрівання макухи до певної температури й витримку протягом певного часу. Використання такої обробки дозволяє зруйнувати клітинні стінки сировини та звільнити олію, яку можна витягти за допомогою пресового та екстракційного обладнання.
Встановлення екстракційного обладнання
Метод екстракції дозволяє вилучити з сировини максимальну кількість олії, та зменшити її залишковий вміст у шроті до мінімуму. Олію добувають за допомогою екстрагентів (бензин, гексан, нефрас). Під час екстрагування рослинна олія видаляється зі структури клітин за допомогою розчинника. Для того, щоб забезпечити безперешкодне проникнення розчинника в насіння, клітинні стінки повинні бути розкриті, а шляхи дифузії мають бути невеликими. Для цього сировину спочатку механічно пресують у макуху на шнековому маслопресі. Клітинні стінки також руйнуються внаслідок коагуляції білка та утворення водяної пари. Без попередньої обробки у маслопресі вихід продукту з насіння буде нижчим.
Поширене використання 2 способів екстракції. Такими методами є перколяція та занурення. Спільним для обох процесів екстракції є те, що розчинник (екстрагент) і насіння (екстракційний матеріал) працюють у протитоку. Розчинник завжди контактує з насінням, яке значною мірою знежирене, а насіння — з розчинником, насиченим олією, так званою місцелою. Після екстракції залишковий розчинник відганяють з олії шляхом дистиляції.
Фахівці компанії «ТАН» зможуть підібрати обладнання для кращого виходу олії, у тому числі для виробництва олії холодного віджиму, допоможуть у монтажі та налаштуваннях. Ми пропонуємо комплекс послуг із проектування олійного цеху, маємо власне конструкторське бюро.
Автор блогу Іванченко Сергій Валерійович