Лінії вінтеризації олії: забезпечення стабільності продукту
На полицях продуктових магазинів частіше продається рафінована олія. Для її отримання олія-сирець проходить через кілька етапів підготовки та очищення, одним з яких є вінтеризація. Цей процес необхідний для видалення воскоподібних речовин, що потрапляють до олії з лушпиння та самого насіння соняшнику. Значення ліній вінтеризації олії у виробництві та їхня роль у забезпеченні стабільності продукту Будь-яка необроблена олія містить у собі воскові речовини — суміші, до складу яких входять ефіри високомолекулярних жирних кислот та одноатомних (рідше двоатомних) спиртів, а також спирти каротиноїдної природи (кольорові воски). Окрім того, до воскової фракції ліпідів входять вільні високомолекулярні жирні кислоти, спирти, стерини, лактони та естоліди. Ці речовини навіть при кімнатній температурі утворюють в олії стійку суспензію кристалів, що знижує її прозорість і погіршує товарний вигляд. Вінтеризація олії сприяє видаленню восків, що значно покращує споживчі властивості продукту. Крім того, без проведення цього процесу продукт не матиме товарного вигляду й не відповідатиме вимогам стандартів якості. Призначення та типи […]
