Вальцьові верстати: особливості та ефективність у виробництві масла
Вальцьові верстати – це технологічне обладнання, яке входить до складу лінії виробництва олії. Вони використовуються у неперервному циклі в пресових цехах для подрібнення насіння олійних культур, таких як соняшник, ріпак, соя тощо. Продуктом переробки на вальцьових верстатах є м’ятка – подрібнені частки зерна, які стають сировиною для наступних етапів в технологічному ланцюгу виготовлення олії – пресування та екстракції. Типи вальцьових верстатів Для виготовлення м’ятки застосовують горизонтальні або вертикальні вальцьові верстати, у яких основний робочий елемент — валки — розташовані відповідно горизонтально або вертикально. Горизонтальні верстати є більш ефективними та продуктивними, а вертикальні займають менше простору й дозволяють точніше контролювати процес подрібнення насіння. Зазвичай горизонтальні верстати використовуються великими підприємствами, а вертикальні — середніми та малими. Також верстати поділяються на двовалкові та чотирьохвалкові. У різних типах верстатів параметри валків можуть змінюватися — діаметр, довжина, частота обертання та тип поверхні. Ці характеристики впливають на продуктивність та ефективність верстата, визначають його доцільність для конкретних […]